Banánový dort s karamelovými ořechy

Tento dort jsem objevila na stránkách smitten kitchen,ale trochu jsem ho změnila. Musím se přiznat že to bylo ze strachu, Deb totiž karamelové ořechy dala do formy, pak těsto a zapekla, já jsem se obávala že karamel už nedostanu z formy, a tak jsem recept trochu pozměnila, abych se vyvarovala neúspěchu. Dort je opravdu moc dobrý, vláčný a nejlepší jsou ty ořechy navrchu, nejraději bych je všechny oďoubala, snědla a pak až rozdělila dort:-)

Tady je recept:

Těsto:
- 1 3/4 hrnku hladké mouky

- 1 lžička kypřícího prášku
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnkek hnědého třtinového cukru
- 2 velké vejce
- 2 zralé banány
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkové esence

Karamelové ořechy:
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 3/4 hrnku vlašských ořechů

Předehřejeme troubu na 180 stupňů , vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou. V jedné míse smícháme nejdříve suché ingredience na těsto a v kuchyňském robotu dáme míchat máslo, cukr, pak vejce, rozmačkané banány, smetanu, rum a vanilkovou esenci, nakonec postupně přidáváme suchou směs. Těsto nalijeme do formy a pečeme 45 minut.

Až je dort hotový, začneme dělat karamelové ořechy. Nejdříve necháme rozpustit v rendlíku cukr s máslem, pak přidáme med, trochu povaříme a nakonec přidáme ořechy, necháme asi 1 minutu vařit a pak odstavíme. Nenecháváme moc dlouho vychladnout, jenom několik minut, pak nalijeme na dort. Pozor nesundáváme ještě ráfek okolo dortu, ten sundáme asi po 10 - 15.minutách, to už je karamel tužší a nepoteče tolik a můžeme ho uhladit nožem kolem krajů. Dort nedáváme do ledničky, necháme ho při pokojové teplotě. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky