Polévka z pečených rajčat a lilku

Zdroj: Sweet Pixel blog




Recept:
- 6 velkých rajčat
- 1 střední lilek
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- hrst čerstvé bazalky
- sůl

Na krutonky:
- 2 krajíce staršího chleba
- 20 g parmazánu
- olej, sušený tymián

Předehřejeme si troubu na 200C.
Lilek podélně rozřízneme a rajčata nařízneme do kříže (ve spodní části rajčete).
Na plech dáme pečící papír. Lilek, rajčata a stroužky česneku přendáme na plech, a pocákáme olivovým olejem. Dáme péct na 35 minut.
V hrnci osmažíme na troše oleje cibuli, přidáme upečenou zeleninu a trochu ji pomocí vařečky rozmačkáme.
K zelenině přidáme vývar a listy bazalky. Vaříme asi 40 minut, poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle chuti osolíme.

Na krutonky si nakrájíme chleba, přendáme na plech, vyložený pečícím papírem. Chleba pocákáme olejem a posypeme parmazánem a tymiánem, trochu promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 180C asi 15 minut.