Rýžový nákyp slazený Stévií

Konečně jsem se donutila usušit si listy ze Stévie, pak jsem je pořádně rozmixovala a získala dlouho očekáváné sladidlo. 

Chuť je trochu jiná, než když sladíte cukrem, ale to je u všech přírodních sladidel.
Nákyp chutnal i manželovi takže jsem s výsledkem byla fakt spokojená.









Recept:

- 3/4 l mléka
- 2 gramy usušených, rozmixovaných listů ze Stévie (4-5 lžiček)
- 110 g másla
- 200g kulatozrnné celozrnné rýže
- špetka soli
- 3 žloutky a 3 bílky
- ovoce nejlépe švestky nebo meruňky



Do většího hrnce dáme polovinu másla, polovinu Stévie, rýži a sůl.  Dáme vařit.




Jakmile mléko začne probublávat, tak snížíme teplotu, mléko přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi hodinu, rýže by měla vsát úplně mléko. Vznikne taková rýžová kaše.
Směs občas promícháme, hlavně ke konci, kdy má rýže tendenci se připalovat.

V míse smícháme změklé máslo, žloutky a zbylé lístky ze Stévie.



Předehřejeme si troubu na 160-175C

V další nádobě ušleháme z bílků sníh.

Když máme uvařenou rýžovou kaši, tak do ní zamícháme žloutkovou směs a sníh z bílků. Lehce promícháme a nalijeme do vymazané formy. Navrch dáme pokrájené ovoce a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 až 30 minut.




Komentáře

Oblíbené příspěvky