Mince pies

Lahodné mince pies jsou tradiční britské koláčky plněné ovocnou náplní. Tyto koláčky se pečou v Británii už od 13. století a ani se nedivím, že tradice v pečení těchto koláčků nikdy nezmizela, jsou totiž výborné.

Tradiční náplň je kombinací jablek, sušených meruňek , švestek, třešní, rozinek, citrónové šťávy, zázvoru, medu, melasy, brandy a skopového loje. Dříve se mince pies plnily především masovo-játrovou nádivkou a odtud je název mince pie, dnes je oblíbenější ovocná nádivka.

Já jsem si zvolila za náplň brusinkovou zavařeninu, recept jsem našla v kuchařce od anglické autorky mnoha úspěšných kuchařek Nigelly Lawsonové.








Na cca 30 košíčků:

Těsto:

- 120g hladké mouky
- 120g špaldové hladké mouky
- 120g ghí nebo másla
- špetka soli
- šťáva z jednoho pomeranče

Náplň:

- 60ml červeného vína
- 75g hnědého cukru
- 300g čerstvých brusinek
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 100g rozinek
- nastrouhaná kůra a šťáva z jedné mandarinky
- 1/2 lžičky vanilkového extrakt
- 2 polévkové lžíce medu

Nejprve si připravíme těsto. Do kuchyňského robotu dáme mouku, máslo a sůl a necháme promíchat, až nám vznikne drobenka. Do těsta pomalu vmícháme pomerančovou šťávu. Těsto rozdělíme na několik dílků a dáme do ledničky. Samozřejmě těsto můžeme připravit i ručně na vále.



Do hrnce dáme víno a cukr.


Zahřejeme a až se cukr úplně rozpustí tak přidáme brusinky, skořici, zázvor, hřebíček, rozinky, nastrouhanou kůru a šťávu z mandarinky. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, občas směs promícháme a brusinky vařečkou trochu promačkáme. Když máme náplň uvařenou tak, že připomíná hustou kaši, ostavíme ji z vařiče a vmícháme vanilkovou extrakt a med.



Předehřejeme si troubu na 220C. Z ledničky vytáhneme jeden dílek a z toho polovinu vyválíme a vykrajujeme hvězdičky a z druhé poloviny si odřízneme vždycky kousek těsta, který namačkáme do vymaštěných formiček. Dáme náplň a navrch hvězdičku. Když nám těsto dojde, vezmeme další díl z ledničky. S vychlazeným těstem se lépe manipuluje, proto jsem zvolila si těsto rozdělit na více dílků a zpracovávat ho postupně.




Nakonec košíčky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut. Vychlazené pocukrujeme.