Quiche s pórkem a zeleným chřestem

Je nejvyšší čas na nákup jak bílého, tak zeleného chřestu. V tuto dobu bývá nejčerstvější a prostě ten pravý sezónní. V básničkách odemyká jaro petrklíč, u mě v kuchyni zase odemyká jaro chřest:-) je to pro mne symbol, že začala nová sezóna. Sezóna, kdy budu na trhu kupovat zase čerstvou a hlavně českou zeleninu a ovoce.

Tento recept jsem našla na stránkách Simply So Good.





Těsto:
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky (já použila hladkou špaldovou)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku přepuštěného másla
- 1/4 hrnku vody

Náplň:
 - 1/2 až 2/3 hrnku mléka
- 4 vejce
- 1/2 lžička soli
- 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
- čerstvě namletý pepř
- trocha čerstvé natě z petrželky
- 2 lžíce olivového oleje
- 230 g měkčího sýra 
- 2 pórky
- 10 stonků zeleného chřestu

Smícháme všechny ingredience na těsto. To pak rozválíme, nebo jak to dělám já, roztlačíme do vymazané formy. Formu s těstem dáme tak na půl hodiny do ledničky.



Předehřejeme si troubu na 170C. Dáme formu s těstem do trouby a pečeme 15.minut.

Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme pórek na kolečka a pořádně propláchneme. Pórek scedíme. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm pórek.



Nakrájíme chřest na kolečka, ale špičky si necháme, ty budeme potřebovat na dokončení. Přidáme nakrájené kolečka chřestu k pórku a chvilku smažíme. Stáhneme z ohně. V misce smícháme mléko, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a petrželku. Sýr nahrubo nastrouháme a přidáme polovinu sýru do směsi.

Druhou polovinou sýra posypeme již upečené těsto. 



Na sýr rozprostřeme osmažený pórek a chřest. 



Navrch nalijeme opatrně směs a nakonec dáme na náplň špičky chřestu.


Takto připravený Quiche dáme na 35 minut péct.


Komentáře

Oblíbené příspěvky