Steak s pepřovou omáčkou

Steak je v naší rodině oblíbené jídlo. Steaky máme vždycky, když někdo slaví narozeniny, nebo manžel dostane nějakou dobrou zakázku, nebo když udělám ve škole nějakou těžší zkoušku.

Tentokrát to byly manželovi narozeniny. A tak se nakoupila svíčková a já už jsem se těšila jenom na večer až dáme dceru spát a nařízneme ten krásně šťavnatý flák steaku:-)




Suroviny pro 2 osoby:

- 600g pravé svíčkové
- čerstvě namletý červený, zelený, černý, bílý pepř
- sůl
- olivový olej

- 175ml smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce brandy
- 1 lžíce naloženého zeleného pepře, nebo 1/2lžíce nahrubo natlučeného zeleného pepře

-400g brambor
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce sušeného nebo čerstvého tymiánu
- sůl
- olivový olej

Z masa nakrájíme dva nebo tři steaky, nasolíme je a vetřeme nastrouhaný pepř do obou stran. Polijeme olivovým olejem a dáme stranou, ne však do ledničky. Steaky takto připravené necháme už v pokojové teplotě. Maso by mělo být venku z ledničky tak 30minut před smažením.



Předehřejeme si troubu na 200C.

Oloupeme brambory a nakrájíme na osminy. Na plech dáme pečící papír a na něj nakrájené brambory. Posolíme, posypeme tymiánem a rozmarýnem a postříkáme olejem. Pečeme dokud nejsou pěkně opečené, můžeme i průběžně otáčet, někdy mají tendenci se více opékat ze spodní strany. Doba pečení je zhruba od 35-45 minut.

.

Rozpálíme pánev na co nejvyšší teplotu. Položíme steaky na pánev a smažíme 3 minuty (záleží samozřejmě jak máte steaky rádi, já mám ráda medium raw), steaky otočíme a smažíme další 3 minuty, většinou steaky položíme na druhou polovinu pánve, protože ta je víc rozehřátá. Steaky pak ještě rychle osmažíme po stranách, dělám to vždycky tak, že steaky vezmu dřevěnými vařečkami a otáčím dokola, tento krok ovšem můžete klidně vynechat. Steaky dám na talíř a jelikož touto dobou už mívám brambory upečené, otevřu troubu a dáme talíř se steaky do spodní části trouby na mříž.



Omáčku připravuju ve stejný pánvi, ve které se smažily steaky. Na pánev dáme rozpustit máslo, přidáme smetanu, brandy a pepř, necháme na mírném ohni povařit do zhoustnutí omáčky. Trvá to jenom několik minut, když použijete tučnější smetanu, tak je to téměř hned, když smetanu na vaření trvá to asi 3-5 minut.

Steaky podáváme s bramborem a pepřovou omáčkou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky