Makovec


Na těsto:
- 225ml vlažného mléka
- 100ml oleje
- 50g třtinového cukru
- špetka soli
- citrónová kůra
- 200g hladké mouky
- 250g celozrnné mouky
- 1lžk sušeného droždí nebo 15g čerstvého
- 1vejce na potření

Na náplň:
- 300 mletého máku
- 130g třtinového cukru
- 200ml mléka
- 1lžička skořice

Do mísy dáme všechny ingredience na těsto a můžeme těsto míchat vařečkou, což trvá déle, nebo to za nás může udělat kuchyňský robot, jehož jsem s radostí využila já:-) Když je těsto už pěkně hladké a nelepí se dáme ho na teplé místo kynout, minimálně hodinu.



Mezitím si připravíme náplň. Všechny ingredience na náplň dáme do kastrůlku nebo menšího hrnce a vaříme asi 5-10 minut. Náplň musíme míchat, mák má tendenci se připalovat.

Předehřejeme si troubu na 160C.

Jakmile těsto nakynulo, rozdělíme ho na dva díly. Každý díl rozválíme a potřeme polovinou makové náplně. Srolujeme a přendáme na vymazaný plech, nebo vyložený pečícím papírem. Já ještě před vložením do trouby nožem udělám do makovců takové ty zářezy, když tedy nezapomenu.



Rozšleháme vajíčko v hrníčku, nebo v malé misce a potřeme obě rolády.

Pečeme v předehřáté troubě asi 20-30 minut.