Cottage Pie

Cottage pie nebo Shepherd's pie?

Cottage pie je anglické jídlo, není to žádný sladký koláč, ale masový koláč, zapečený s vrstvou rozmačkaných brambor.

Angličané začali jíst Cottage pie od roku 1791. Hlavní ingredience jsou brambory a mleté hovězí maso.

Název Shepherd's pie se objevil až v roce 1877 a od té doby se používá synonymně s názvem Cottage pie, ALE tyto dvě hlavní jídla jsou trochu rozdílné. Shepherd's pie je totiž z jehněčího. To je jediný, ale docela velký rozdíl v těchto dvou koláčích.








Ingredience:
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 pórek
- 750g mletého hovězího masa (ideálně Bio)
- hrst čerstvého hrachu (popř. zmražený)
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 100ml červeného vína
- 1 lžíce Worcestrové omáčky
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu
- sůl, pepř

Na bramborovou kaši:
- 750g brambor
- 50-100ml mléka
- 50g másla
- 1 žloutek



Oloupeme a nakrájíme brambory, dáme vařit do osolené vody do měkka.

Nalijeme do pánve olej, necháme ho zahřát a pak na něm osmažíme nakrájenou cibuli, pórek. Smažíme asi 2 minuty a přidáme nakrájenou mrkev, rozmačkaný česnek, smažíme cca 5 minut.



Přidáme namleté maso, osolíme, opepříme, přidáme snítky rozmarýnu a smažíme cca 10 minut. Přidáme protlak, víno, hrášek, worcestrovou omáčku a dusíme dalších 10 minut.



Uvařené brambory rozmačkáme nebo prošleháme se žloutkem a mlékem.





Do zapékací formy přendáme masovou směs a navrch dáme bramborovou kaši. Pečeme 15-20 minut při 200C.






Komentáře

Oblíbené příspěvky