Rybízová šťáva

Rybízová šťáva je moje nejoblíbenější šťáva, asi kvůli sladko-kyselé chuti. Podle tohoto receptu dělám šťávu už roky a každý rok nevydrží ani do zimy.


Ingredience:
- 2 kg rybízu, zbavených stonků
- 2 litry vody
- šťáva z jednoho citrónu
- cca 1 kg třtinového cukru

Postup:

Rybíz opláchneme a dáme do větší mísy. Přidáme vařící vodu a citrónovou šťávu. Mísu zakryjeme a necháme stát v chladnější místnosti 24 hodin.

Směs necháme překapat přes čisté plátno nebo cedník a dužinu rybízu jemně vymačkáme. Ale jenom jemně, kdybychom ji vymačkali moc, šťáva by byla tužší, což u šťávy nepotřebujeme.
Překapanou vodu dáme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu. Když je všechen cukr rozpuštěný, šťávu ochutnáme a podle chuti můžeme ještě přisladit. Pěnu sbíráme děrovanou naběračkou a když už nám žádná pěna na povrchu nevzniká, tak šťávu plníme do umytých a vysušených lahví. Zavíčkujeme a skladujeme ve sklepě nebo v nějaké chladnější místnosti.




Komentáře

Oblíbené příspěvky