Povitica

Recept je z pořadu The Great British Bake Off.

Ořechová roláda, která se dělá z klasického kynutého těsta

Tato ořechová roláda - Povitica je k mání v mnoha slováckých zemí, např. ve Slovinsku, Chorvatsku, Polsku (makowiec), na Slovensku (orechovník) a v Maďarsku (bejgli).

U nás ji máme v podobě makovce. Povitica je jiná v tom, že těsto se musí vyválet co nejtenčeji, na rozdíl od jiných rolád a makovců.






Ingredience:

Na těsto:
- 300g špaldové mouky
- 40g třtinového cukru
- špetka soli
- 10g sušených kvasnic (nebo 20g čerstvých)
- 30g změklého másla
- 1 vejce
- 1lžk vanilkového extraktu
- 150 ml vlažného mléka

Na náplň:
- 60g změklého másla
- 4 lžíce mléka
- 280g vlašských ořechů
- 2lžk vanilkového extraktu
- 100g třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 žloutek

Na dokončení:
- 1 vejce
- 100g moučkového cukru

Do kuchyňského robotu dáme všechny ingredience na těsto a necháme pořádně promíchat. Těsto by se nemělo lepit, takže když i po delším hnětení lepkavé, přidáme mouku.

Těsto necháme v míse a přikryjeme fólií a dáme kynout na 1 hodinu.



Máslem vymažeme formu, můžeme buď obdélníkovou, nebo na dort.

Do kastrůlku dáme rozehřát máslo, mléko, necháme prohřát a až je máslo úplně rozpuštěné, tak dáme kastrol stranou.

Vlašské ořechy, vanilkový extrakt, cukr a kakao promixujeme. Přidáme do kastrolu a přidáme žloutek a vše promícháme.

Pracovní plochu poprášíme moukou a vyklopíme na ni vykynuté těsto. Vyválíme obdélník, co nejtenčeji.
Pak potřeme opatrně ořechovou náplní a po delší straně svineme.


Do čtvercové formy vložíme roládu dvakrát do tvaru písmena U do dortové formy do tvaru šneka.

Necháme kynout ve formě 1 hodinu.

Předehřejeme si troubu 180C/160 horkovzduch.

Moučník potřeme vajíčkem a pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 150C/130C horkovzuch a pečeme dalších 45 minut. Jestli nám začne vrch moc tmavnout položíme na něj alobal.



Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout 30 minut ve formě a pak až na mřížce.

Smícháme moučkový cukr s několika kapkami vody, tak aby nám vznikla hladká poleva a pak moučník ozdobíme polevou.