Hot Cross Buns

Co jíst na Velký pátek - no přece HOT CROSS BUNS!

Hot cross buns jsou sladké, kořeněné buchtičky z kynutého těsta, plné rozinek a proslazené kůry.
Tyto buchtičky se tradičně podávají na Velký pátek nejen ve Velké Británii a Irsku, ale i v Austrálii, Novém Zélandu a Kanadě.

A teď něco k historii, křížem se zdobily koláče už ve starověkém Řecku (my mazanec taky nařízneme do kříže). Původně se koláčky jedly k uctění bohyně Eostre - odtud je také anglický název pro velikonoce - Easter.

A proč zrovna hot cross buns? No je pravda, že jsou buchtičky nejlahodnější, když jsou ještě teplé, ale od toho zrovna není název odvozen. Dřív se kříž do bochánků razil pomocí rozžhaveného železa.




Recept jsem převzala od anglického pekaře Paula Hollywooda: www.bbc.co.uk/food/recipes/hot_cross_buns_74750

Ingredience:

Na těsto:
- 260ml vlažného mléka
- 500g hladké mouky
- 75g cukru
- špetka soli
- 20g droždí
- 50g změklého másla
- 1 vejce
- 150g rozinek
- 80g kandované pomerančové kůry
- 1 menší jablko, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 2 lžk skořice

Na křížky:
- mouka + voda

Na potření:
- 4 lžíce meruňkového džemu

Postup:

Smícháme mouku, cukr, sůl, droždí, máslo a vejce v míse a pomalu přidáváme vlažné mléko. Mícháme dokud nemáme lepkavé, spojené těsto.

Do těsta přidáme rozinky, kandovanou kůru, kousky jablka, pomerančovou kůru a skořici. Na moukou posypaný vál vyklopíme těsto a hněteme asi 5 minut. Těsto můžeme připravit i v kuchyňském robotu pomocí hnětacího háku.


Těsto vložíme do mísy, přikryjeme fólií, nebo utěrkou a dáme na hodinu vykynout.

Těsto rozdělíme na 12 kousků.

Každý vyválíme pomocí dlaně do bochánku. Bochánky dáme na plech, trochu od sebe, protože nám ještě nabudou. Bochánky, připravené na plechu, dáme na 1 hodinu kynout.


Předehřejeme si troubu na 200C.

V menší misce prošleháme mouku s trochou vody, mělo by nám vzniknout těstíčko podobné na palačinky, ne moc tekuté, ani tuhé. Těsto dáme do zdobícího sáčku a na bochánky nastříkáme podélně čáry, tak aby nám pak vznikly na bocháncích křížky.


Pečeme 20-25 minut.


Do menšího rendlíku dáme džem a přivedeme ho k varu. Hned jak začne probublávat, tak rendlík stáhneme z plotýnky a přecedíme džem přes cedník (tak se zbavíme kousků,které na bocháncích nechceme).

Po vytažení z trouby, bochánky potřeme horkým, přecezeným džemem.