Koprová omáčka

Začala sezóna kopru a tak je nejvyšší čas si uvařit koprovou omáčku. Recept na koprovou omáčku mám z pořadu Kluci v akci. Omáčku jsem vařila už několikrát a je opravdu výborná.



Ingredience na vývar:

- 1kg falešné hovězí svíčkové, zadního hovězího (tentokrát jsem použila hovězí květovou špičku)
- můžeme dát i 100g špeku (není nutné)
- sůl, pepř
- 1mrkev
- 1petržel
- 1/2 celeru
- 1pór
- 1cibule
- celý pepř, nové koření, bobkový list
- olej
- voda


Maso očistíme, můžeme prošpikovat špalíčky špeku, osolíme a opepříme. V kastrolu rozehřejeme olej a  osmahneme na něm maso ze všech stran a vyjmeme.

V základu po masu opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu i koření. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje. Vložíme zpět maso, zalijeme vařící vodou a zakryté vaříme doměkka. Maso vyjmeme a vývar scedíme – použijeme ho do omáčky.

Ingredience na omáčku:

- 100g másla
- cca 80g hladké mouky
- 1,5l hovězího vývaru
- sůl
- 3lžíce jablečného octu
- 1lžíce cukru
- 2hrsti čerstvého kopru
- 100ml smetany


Máslo přepustíme, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem z masa a 20 až 30 minut povaříme.


Poté omáčku osolíme, přidáme ocet, cukr a chvilku povaříme. Nakonec přidáme kopr a zjemníme omáčku smetanou.



Komentáře

Oblíbené příspěvky