Listové těsto

Nic se nevyrovná domácímu listovému těstu. Musím se přiznat, že jsem kdysi měla z výroby listového těsta hrůzu. Vždycky jsem si myslela, že to je jenom pro zkušené cukrářky. Opak je pravdou, ta nejhorší věc na přípravě těsta je čas kdy těsto odpočívá v ledničce, ale výsledek stojí za to.


Aby se vše povedlo, musí být těsto a máslo dobře vychlazené, než se začne spojovat k sobě. Další důležitá věc je, že před každým válením se těsto musí nechat zase dobře vychladit. Vlastně je to jenom rozvalování těsta, skládání, chlazení, válení, skládání a pořád dokola.

Recept a postup jsem odkoukala na stránkách www.laskominyodmaryny.cz  www.kitchenette.cz a z kuchařky How to Bake od Paula Hollywooda.

Ingredience:
- 500g másla
- 250g špaldové celozrnné mouky
- 250g hladké mouky
- 1/2 lžk soli
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 250ml vody

Postup:

1. Vodu smícháme se solí, citrónovou šťávou a 75g másla, mírně zahřejeme a promícháme aby se sůl a máslo rozpustily. Do kuchyňského robotu dáme mouku, přidáme tekutinu a vypracujeme krásné hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do ledničky.

Zbytek másla rozválíme mezi pečícím papírem v obdélník a dáme k těstu do ledničky.



2. Těsto rozválíme do obdélníku a do dvou třetin dáme máslo.



3.Těsto nepokryté máslem přehneme přes máslo a protější třetinu těsta s máslem překlopíme. Těsto dobře spojíme po stranách, aby nám máslo při válení nevylézalo. Na dobře pomoučené ploše rozválíme těsto do obdelníku, složíme 3x, zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice.


3. Těsto vytáhneme z lednice, položíme na pomoučený vál, otočíme o 90° oproti předchozímu válení a opět je rozválíme na obdélník. Těsto 3x přehneme, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice.



Tento bod zopakujeme ještě 5x.

Hotové těsto můžeme nechat týden v lednici nebo ho můžeme dát do mrazáku.

Komentáře

Oblíbené příspěvky