Datlový karamelový dezert

Recept jsem převzala ze stránek http://kitchenette.cz/ Je to naprosto úžasně vláčný koláč, kde vynikne sladká chuť datlí.


Ingredience na těsto:
  • 500 g datlí
  • 2 lžičky sody na pečení
  • 225 g změklého másla
  • 4 vejce (pokojové teploty)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 310 g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu:
  • 60 g másla
  • 50 g cukru
  • 30 ml smetany


    Vypeckované datle dejte do menšího hrnce spolu s půl litrem vody. Přiveďte k varu a tyčovým mixérem promixujte (ne moc důkladně - menší kousky datlí tam klidně můžou zůstat). Pak nechtě jemně táhnout pár minut a odstavte. Do hrnce přidejte sodu na pečení a zamíchejte. Směs začne bouřlivě bublat.

    Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si formu na pečení. Vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

    Až datlová směs trochu vystydne, začněte mixovat máslo do nadýchaného krému. Pomalu a postupně přidávejte vejce. Až se vejce dobře spojí s máslovým základem, přidejte extrakt a prosátou mouku. Nyní vmíchejte datle, směs bude relativně řídká. Na závěr přidejte prášek do pečiva. Můžete těsto hned přemístit do formy a dát do trouby. Pečte cca 30-40 minut.

    Ke konci pečení připravte polevu. Dejte cukr do hrnce a začněte zahřívat. Cukr se rozpustí a jakmile začne pěnit, přidejte zbylé ingredience a ještě krátce nechte probublávat, dokud se karamel nerozpustí a všechny ingredience se nepropojí.

    Upečený, ještě teplý datlový koláč  lehce propíchejte vidličkou a polijte omáčkou. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky