Hummus

Hummus je studený pokrm pocházejícího z oblastí Východního Středomoří. Je to dip z rozmačkané cizrny smíchaný se sezamovou pastou, olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Hummus má velký obsah železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6.  Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny.

Recept jsem našla zde:
http://www.jamieoliver.com/

Ingredience: 
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce tahini pasty
- 1 velký stroužek česneku
- 1/2 lžk soli
- 3 lžíce extra panenského oliv.oleje
- mletá paprika (nemusí být)
- koriandr (nemusí být)

Postup:
Opláchneme cizrnu ve studené vodě a přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme všechny ingredinece kromě mleté papriky a koriandru a mixujeme tak dlouho, než je pasta krásně promixovaná, hladká. Hummus naservírujeme na talíř, posypeme paprikou a koriandrem a trochu zastříkneme olivovým olejem. Servírujeme s pečivem.

Hummus se dá připravit také ze suché cizrny. Recept mám z blogu www.pradoboroty.cz.

Ingredience: 
  • 200 g suché cizrny
  • 100 g tahini (sezamová pasta)
  • 30 ml citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • mletá sladká paprika
  • hrst nasekaného koriandru
  • olivový olej
Postup:
Cizrnu namočíme do vody a necháme alespoň 8 hodin stát.

Vodu slijeme a cizrnu zalijeme opět dvojnásobným množstvím studené vody, postavíme na sporák, přivedeme k varu a na mírném plameni pod pokličkou vaříme do měkka cca 30-40 minut. Po uvaření slijeme vodu z cizrny a nálev dáme stranou.

Cizrnu dáme do mixéru, přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl a česnek a rozmixujeme, pak přidáme asi půl deci vody, ve které se cizrna vařila, a mixujeme dále do hladké pasty.

Hummus podáváme s olivovým olejem, nasekaným koriandrem a jíme s pita chlebem nebo kulcha plackami.