Srí Lanka aneb její dokonalé jídlo

Než jsme jeli na Srí Lanku, tak jsem neměla moc ponětí, jak se na Srí Lance vaří, co tam jedí atd.  Před cestou jsem tedy začala brouzdat na internetu, číst v průvodci, abych se mohla připravit a hlavně si tak trochu naplánovat, jaké jídla si nenechat ujít.

Moje představa byla, že srílanské jídlo je vlastně indické. Faktem je, že srílanské jídlo je obdobou jídla jižní Indie, ale přeci jen, si uchovává svoji vlastní formu. S nepřeháněním lze říci, že srílanská jídla jsou ostrá a to od snídaně po večeři. Dokonce na stolech v restauraci jsme měli místo solničky a pepřenky, nádobu s mletým chilli papričky....to kdyby nás ty jídla pálili málo.
V restauracích, kde je plno turistů, dostanete pravděpodobně méně pálivé verze, ale jakmile zamíříte mezi místní, vaše tvář se zalije potem:-)
Srí Lanka, jakožto ostrov, má dostatek ryb, které najdete v hodně srílanských pokrmech. Já mořské potvory moc nemusím, ne že by mi nechutnalo, ale vždycky když jsem někde ochutnala chobotnici nebo krevety, tak jsem pak strávila noc na záchodě, takže se tomu raději vyhýbám. Když jsme byli pár dní na východním pobřeží, tak jsme se chodili dívat na rybáře, kteří tahali ryby 2x denně a to mě hrozně bavilo, protože vytáhli vždycky hrozně zajímavé ryby, čtverzubce a hady, hodili zpět do moře a rejnoky, tuňáky a barakudy prodali buď přímo na pláži, nebo pak na trhu.

Barakuda, malý tuňáci a sardinky.


 Co je na Srí Lance nejlepší je, že má spoustu různého tropického ovoce, například tam roste více jak 20 druhů banánů, z toho některé se jí prý zelené, některé jsou jenom na vaření a zbytek k přímé konzumaci. My jsme měli nejraději úplně ty malinkaté a pak ještě s takovou hnědo-červenou slupkou. Také jsme ochutnali ty dlouhé co jsou v popředí fotky a byly dobré, ale ne tak jako ty maličké ...ty jsou prostě nej.

Jablka a hroznové víno je prý dovozové, ostatní je ze Srí Lanky.
Od června do září je sezóna rambutanů a mangostanů a obojí jsem si hrozně zamilovala. Rambutany chutnají jako liči, ale jsou větší a mangostany mají takovou tužší šlupku, ale ty byly úplně vynikající. Bohužel obojímu přeprava moc nesvědčí, takže jsme je nemohli přivézt domů na ochutnání.


Co jsme si, ale mohli dovézt byly kokosy:-)


Kokosy se prodávají úplně všude, ty oranžové se nazývají King coconut a je to druh kokosu typický jenom pro Srí Lanku. Je sladší než normální kokos a je hodně používaný v Ajurvédě a podle lékařů voda z tohoto kokosu vyžene teplo z těla, čemuž věřím, protože je opravdu hodně osvěžující i když není vychlazený. Voda z tohoto kokosu je prý daleko lepší a prospěšnější než ze zeleného kokosu a proto se v poslední době začal hodně vyvážet.

Kokos celkově hraje hlavní roli ve srílanské kuchyni. Připravují se z něho placky roti, kari, džusy, prostě je všude. Vše se smaží buď na másle nebo kokosovém oleji a náš řidič nám řekl, že po umytí rukou u nich doma používají také kokosový olej a ženy ho používají na vlasy.

Když se řekne Srí Lanka, tak si každý představí hned čaj, takže bych ho také měla zmínit. Čaje mají všude, jsou výborné, pijí se s mlékem a cukrem, ale na mléko se vás většinou zeptají, jestli ho chcete. Já miluji čaje s mlékem, takže to neřeším, ale manžel si to musel hlídat:-) Cukr musíte hlásit, jinak vám čaj pěkně osladí, my jsme si k jednomu takovému dali čokoládové sušenky a čaj byl o mnoho sladší než ty sušenky:-) Čaj rozhodně doporučuji nakoupit, vyjde levněji než u nás. Já jsem nakoupila čaje Mackwoods, přímo u jejich plantáží, balíček s gramáží 200g vyšel na 700LKR což je na naše 116,- Mackwoods čaje jsou opravdu hodně kvalitní a silné čaje s příjemnou chutí. Dále jsem nakoupila čaje v obchodě Mlesna v Kandy, ale mají obchody i v Kolombu, Galle, i na letišti. Tam 100g čaje vyšli na 200 až 300LKR.

Čajové plantáže Mackwoods

A teď se podívejme na srílanská jídla, na které můžete narazit u stánků, v bufetech nebo i v lepších restauracích. Ve stáncích můžete koupit množství různých chlebů, smažených a pečených placek. Nejznámější jsou placky Paratha, nebo roti. Koupit si můžete i Wadai/Vadai, což jsou smažené kolečka, obvykle z čočky, cibule, chilli a kari lístků.

Tady ten poslední kousek na mě zbyl k snídani.


K snídani jsem si dávala i kokosové roti ke kterému jsem si nabírala kořenící směsi z chilli a sušených rybiček (Lunu miris) anebo jsme si dali Uttapam, což je taková naše vajíčková omeleta s nakrájenou cibulí a rajčaty.

Z placek roti se připravuje hrozně dobrý pokrm Kottu (dělají ho jenom večer), bohužel ho nemám na fotce, ale dokonalou přípravu jsem našla na youtubu, když někde vaří kari, tak to poznáte většinou po čichu, když někde připravují Kottu, tak to poznáte po zvuku:



Výborné jsou také Hoppers, to jsou mističky z rýžové mouky, kokosového mléka a palmové šťávy, pokud si dáte egg hopper, tak uvnitř očekávejte zapečené i vajíčko. Opět,tato palačinka ve tvaru misky se často jí s nějakou chilli směsí.



Co se týče obědů, když se zeptáte srílančana co bude mít k obědu, vždy vám odpoví, kari s rýží. Nejdříve jsem si říkala, že je to zvláštní jíst každý den stejné jídlo, no jo, jenže oni mají tolik druhů kari, že mají každý den jiné. My jsme ochutnali kari z červené řepy, z čočky, kuřecí, z květů z banánu, pak nějaké z kokosu, rybí, lilku, dýně, a z kešu oříšků je prý nejdražší, tak to se dělá jenom na svatby nebo větší slavnosti a je hrozně populární u dětí.

Několik mističek s kari a smažené chipsy pappadam (uprostřed), které se často podávají k rýži a kari.
Jídla se jí samozřejmě pravou rukou, ať jste pravák nebo levák, ale v turistických oblastech vám dají i příbor.

K obědu je dobrá i smažená rýže (fried rice), kterou si můžete dát z mořskými plody, nebo kuřetem, nebo jenom zeleninovou, je výborná, a je vhodná i pro děti, protože není tak pálivá.

Co se týče pití k jídlům, všude dostanete balenou vodu, ale já doporučuji nějaký čerstvý džus. Všude na Srí Lance je totiž nepřeberné množství džusů z čerstvého ovoce za velmi dobré ceny. Já jsem měla nejraději z woodapple, protože tohle ovoce u nás neroste, takže i když džus z tohohle ovoce vypadá trochu divně, je opravdu lahodný a osvěžující.

Co se týče sladkostí, výborný je jejich Curd, který se vyrábí z bůvolího mléka tak, že se mléko nalije do mističek z jílu, které prý napomáhají fermentaci a přez noc vznikne z mléka krásný tuhý ''jogurt''.

Ve stánku u silnice kde pán prodával curd a sušené rybičky, které to tam pěkně provoněly:-)

Curd se často podává se sirupem Kithul/Kitul, tento sirup se vyrábí z palmy Karyoty žahavé, jejichž květy sváží, konec uříznou a dají pod svázané květy nádobu do níž nateče přez noc sladký sirup. Z tohoto sirupu vyrábí pak cukr - jaggery nebo různé laskominy, které jsme si i se sirupem přivezli. Kitul jaggery je daleko ''zdravější'' než bílí cukr, protože si uchovává všechny vitamíny a minerály. Jaggery posiluje navíc imunitu, udržuje tělesnou teplotu, pomáhá léčit kašel a nachlazení, čistí játra, krev, pomáhá při menstruačních bolestech a vyrovnává tlak. No není to super mlsat takový zázrak:-)

Kitul - sirup z palmy

Sladkosti z kitul jaggery - z palmové šťávy se vyrobí tužší cukr Jaggery a z něho pak spousta cukrovinek. Vypadají divně, ale je to fakt moc dobré ... a taky sladké.




Komentáře

Oblíbené příspěvky