Švédské masové kuličky

Masové kuličky se vyskytují v různých formách, v mnoha zemích. Ve Švédsku mají jméno Köttbullar a podávají se s bramborem či bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkovým džemem.



Suroviny na kuličky:
  • 150g střídky toastového chleba
  • 200ml smetany na šlehání
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 300g mleté hovězí plece
  • 300g mletého vepřového bůčku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička bílého pepře
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 vejce
  • rostlinný olej na smažení

Suroviny na omáčku:
  • 300g smetany na šlehání
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 400ml hovězího vývaru
  • 1 lžička pepře
  • sůl

K podávání:
  • brusinkový džem
  • brambory nebo bramborová kaše
Střídku chleba rozdrobíme v misce a zalijeme smetanou.

Oloupeme cibuli, nakrájíme na jemno a na pánvi rozehřejeme lžíci másla a cibuli na něm necháme za stálého míchání zesklovatět cca 2 minuty.

V míse smícháme mleté maso, sůl, pepř, nové koření, vejce, smaženou cibuli včetně másla, ve kterém se cibule restovala a namočený toastový chléb. Vše smícháme a dáme ne chvilku vychladnout do lednice.

Rozehřejeme olej, jakmile je rozehřátý přidáme lžíci másla a z masové směsi vytvarujeme kuličky a postupně smažíme.

Než budou všechny kuličky usmažené, připravíme si přílohu a omáčku. Do rendlíku dáme vývar a necháme ho svařit na 100ml. Během vaření do vývaru přidáme pepř. Smetanu smícháme s kukuřičným škrobem a jakmile je vývar svařený, tak do něj přidáme smetanu, stáhneme oheň a necháme na mírném ohni omáčku provařit 2 minuty.

Zdroj: Klenoty klasické evropské kuchyně - Roman Vaněk

Komentáře

Oblíbené příspěvky