Sachr dort

Slavný vídeňský dort vytvořil Metternichův šéfcukrář Franz Sacher u příležitosti Vídeňského kongresu. Dlouhá léta se ve Vídni táhl spor o jeho autorství mezi cukrářstvím Demel a hotelem Sacher. V soudním procesu obstál hotel Sacher, jehož receptura byla uznána jako ta správná. I když receptura Sachr dortu je tajná, můžeme se k ní přiblížit tímto receptem, který jsem našla v kuchařce Klenovy evropské kuchyně od Romana Vaňka.



Ingredience:
  • 100g hladké mouky
  • 70g hrubé mouky
  • 50g kakaa
  • 7g prášku do pečiva
  • 120 žloutků (cca 6ks)
  • 220g cukru krupice 
  • 220g bílků (cca 8ks)
  • 90ml rostlinného oleje
  • 350g meruňkového džemu
  • 300g tmavé čokoládové polevy (80g másla + 220g tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaa)

Postup:
  1. Dortovou formu vymažeme máslem a na dno dáme pečící papír.
  2. Troubu předehřejeme na 160C nebo horkovzduch na 140.
  3. Do mísy prosijeme hladkou mouku přes jemné síto a přidáme hrubou mouku, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Dáme stranou.
  4. Ve větší míse ušleháme žloutky s polovinou cukru do pěny.
  5. V jiné míse ušleháme mezitím sníh z bílků a druhou polovinou cukru.
  6. Sníh opatrně po částech přimícháme ke žloutkové pěně.
  7. Pak přidáme sypkou směs a opatrně pomalu promícháme.
  8. Nakonec za stálého míchání vlijeme tenkým pramínkem olej.
  9. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45 minut.
  10. Upečený korpus necháme vychladnout ve formě.
  11. Korpus vyjmeme z formy, podélně rozřízneme na třetiny a každou pomažeme džemem. Džemem potřeme i vrch korpusu a strany.
  12. Takto připravený korpus dáme na 30 minut do ledničky.
  13. Čokoládovou polevu necháme rozpustit ve vodní lázni a potřeme s ní vychladlý korpus ze všech stran.
  14. Polevu necháme ztuhnout.